ИНДИЯ
Сигурно няма човек в света, който да не мечтае да пътува до Индия, където всичко е символично, където древните традиции не се рушат под натиска на цивилизацията, където рикши и свещени крави съжителстват рамо до рамо с великолепни дворци и небостъргачи. Индия винаги удивявала света, не спира да го прави сега, като кани гости и туристи от цял свят да се присъединят към тайна на страната, която в продължение на много векове създаваха хиндуиси, мюсюлмани, будисти, португалци и англичани. Индия ще ви очарова със своята природна красота, обединяваща в себе си морета и планини, пустини и джунгли, студ и жега.Делхи, Ню Делхи, (Delhi, New Delhi) - втори по големина след Мумбай град на Индия, който има статут на съюзната територия (Национален столичен окръг Делхи). Новият квартал на град Ню Делхи е официалната столица на страната. Разположен е в северната част на Индия, на брега на река Ямуна.


Делхи
Делхи - един от икономически най-развитите градове на Индия с най-високо потребление. Броят на колите в Делхи, е повече отколкото в четирите големи града Бангалор, Калкута, Ченай и Мумбай взети заедно. В Делхи има най-добрият транспорт и най-добрата инфраструктура. По тази причина в Делхи и покрайнините Ноида и Гургаон през последните години започнаха активно да се развиват международните корпорации, бизнес и търговски центрове, автомобилната промишленост, медиите, производството на потребителски стоки. Делхи е също и града на науката, и заема централно място не само в областта на информационните технологии, телекомуникациите, но и в естествените и приложни науки. 30 % от информационните технологии (IT) на Индия са съсредоточени в Делхи (тук Делхи отстъпва само на Бангалор, в която са концентрирани 35 % от IT-специалистите). Делхи е многонационален град, в който са смесени различни култури. Различните народи на Индия играят различни роли в икономиката града.


Агра
Още в ранния период на царуването на императорите от династията на Могулите са се отнасяли към Агра с особена любов. Именно тук, на брега на река Ямуна, основател на династията Бабур, се потроил първият парк в персийски стил. Тук неговият внук Акбар издига кули те на Червената крепост. По-късно отвътре зад стените, Джахангир (синът на великия Акбар)е построил розово-червени дворци, площади и паркове. Шах Джахан построил в града джамии, дворци и павилиони, фасадите и интериори на които блестяли от мрамор и драгоценни камъни. Тук туристите обезателно посещават перлата на индо-ислямската архитектура - Тадж Махал. Моголският владетел Шах Джахан, който управлявал през 1627 - 1658 г., въздигна този паметник в чест на любимата му съпруга Арджуманд Бану, починала през 1631 г. Друга забележителност за туристите е форт Агра: високи крепостни укрепления на крепостта се извисява над река Ямуна в близост до Тадж Махал. Акбар заложил фундамента на тази величествена цитадела, построена във формата на полумесец между 1565 и 1573 г. върху останките на по-ранните укрепления, а неговия внук Шах Джахан въздигнал повечето основни сгради, а Аурангазеб, последният велик император добавил бастиони.


Джайпур
Джайпур е известен още като Розовия град. Повечето съоръжения и сгради са построени от розов камък, тъй като при изграждането на Тадж Махал в Агра императора Шах Джаханом е забранил използването на бял камък и мрамор, който се доставял само в Агра от Раджастан. През 1727 година от махараджата Джай Синг е проектиран и построен дворцов град на 12 километра от крепостта Амбър, където преди това се е намирала резиденция на махараджата. Първият махараджа Джайпур Джай Сингх е бил не само цар, но и известен учен, астроном, астролог, архитект. Той лично е определил място за изграждането на новия дворцов град в най-близката долина до крепостта Амбър форт, но е планирал и изграждането на този град. След обявяването на независимостта на Индия през 1947 г. Джайпур става столица на суверения щат Раджастан. Джайпур е най-големият туристически център на щата Раджастан. В този щат на малка площ са разположени няколко древни градове, като например, Удайпур, Ajmer, Джодхпур, Биканер. Те са известни огромен брой дворци. Джайпур е най-големият център в света за обработка на скъпоценни и полускъпоценни камъни. Тук се обработват камъни (рубини, сапфири, изумруди и други) не само от всички краища на Индия, но и от други страни. Друго популярно за този град е а обработка на сребро. Майсторите на Джайпур по обработка на сребро са известни в целия свят. Раджастан е на 3-то място в света по количество и качество на вълнени изделия след Австралия и Нова Зеландия.
    • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !Полезни връзки:
ИНДИЯ |