Естония
много пъти е била окупирана в дългата си история, но за щастие средновековният център Талин е запазил своето обаяние. Обявен през 1997г. от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство, днес историческият център на града е популярна туристическа дестинация.

Талин е разположен на Финския залив, а старият град, намиращ се на каменист хълм, е известен като Тоомпеа. В средата на 14. век епископите и благородниците, живеещи на върха на хълма, са отделени от търговците и занаятчиите от ниската част на града със стена, която все още съществува.

Най-доброто място за влизане в Тоомпеа е през построената през 1380г. входна кула Пик Ялс. Скоро стигате на Кметския площад (Лоси плац), над който се издига катедралата "Александър Невски" с характерните за руското православие лукувични куполи. Красивите й икони и мозайки са донесени от Санк Петербург. Парламентът се събира в розова барокова пристройка към втория замък в района. Три от ъгловите кули на този замък са запазени, в това число Тал Херман (Пик Херман), най-впечатляващото укрепление на Талин. Лутеранската катедрала (Тоомкирик) от 14. век е най-старата църква в Естония и в нея се намират няколко прекрасно украсени надгробия.

Долният град е съвкупност от криволичещи каменни улици и романтични, боядицани в пастелни цветове къщи. На площада на градския съвет (Рекоя плац) има търговки домове от 15. век и няколко великолепни къщи на еснади, като тази на Голямата гилдия, понастоящем приютила част от Държавния исторически музей (Еасти Аялоомузеум). На изток са дворецът Кадриорг, в който се помещава националната колекция от чуждестранно изкуство, и Кунски Музеум.


Полезни връзки