Екскурзии от Варна

ПОТВЪРДЕНА! КАПАДОКИЯ И СЕМА БЕЗ НОЩНИ ПРЕХОДИ ОТ ВАРНА И БУРГАС
Маршрут:
Варна - Бургас – Анкара – Кападокия – Коня - Бурса - Бургас - Варна

Продължителност: 6 дни / 5 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 465 лв.

 

Програма
КАПАДОКИЯ И СЕМА С ДНЕВНИ ПРЕХОДИ!!!
 • от Варна, Шумен, Обзор, Влас, Несебър, Слънчев бряг, Поморие, Сарафово и Бургас

Без нощен преход

27.10.2015 - ПОТВЪРДЕНА ДАТА! - ИМА МЕСТА

6 дни / 5 нощувки със закуски и вечери

Кападокия, което в превод от персийски значи „Земя на красивите коне", е историческа област в Мала Азия, между древните страни Понт, Армения, Киликия, Галатия и Фригия в поречието на река Кизил-Ирмак. Уникалността на района е формиран от изригването на връх Ерджиес и връх Хасан, преди 60 милиона години, когато се разпространява дебел слой пепел над района. С течение на времето той се втвърдява в мек порест камък, известен като туфи. Ерозията от дъжда и вятъра създава долина в меката скала, която оставя след себе високи участъци от интересни образувания, известни като "приказни комини". Чудноватите образувания са дооформени от човешката ръка, която е издълбала в тях домове и едни от най-старите християнски църкви и манастири, в които и до днес са запазени неповторими стенописи от VI-XII в. и съкровени образци на византийското изкуство.


ПРОГРАМА:

1 ден :

Отпътуване от Варна в 3.30ч от Антим 1. Отпътуване от Бургас в 5.30 ч. по маршрут Истанбул - Анкара – 760 км. Пристигане привечер в Анкара . Вечеря и нощувка.


2 ден :

Закуска. Туристическа обиколка на Анкара - Цитаделата – символ на града, римските бани, Храма на император Август, Националния площад с конната статуя на Ататюрк, “Аниткабир” – Мавзолеят на Ататюрк, Старата сграда на Парламента на Република Турция, музея на Анатолийските цивилизации.

Отпътуване за Кападокия. По пътя кратка почивка и възможност за снимки на второто по големина в езеро в Турция Тузгьол – един от най-солените водни басейни в света.

Разглеждане на едно от феноменалните подземни селища на Кападокия: Деринкую или Каймакли – градове, датиращи от времето на хетите, разположени на огромна площ, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните ядра. Те са имали всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Кападокийските скални обители и подземни градове приютявали много християни и мъченици за вярата. Според някои историци в тях живеели до 80 хиляди жители. Вечеря и нощувка в Кападокия.


3 ден :

Закуска. За ентусиастите – 05:30 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце – полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не подлежи на описание с думи. Продължава около 45 – 50 минути.
Разглеждане на забележителностите на Кападокия - един музей на открито, включен в списъка на Юнеско за световно наследство. Това е област, в която природата е изваяла стотици каменни долини, наподобяващи прочутите каньони в Америка; причудливи земни форми образувани преди 10 хиляди години след едновременното избухване на два вулкана /Ерчийсе и Хасандаа/. Фантастични конусовидни кули, служещи от векове за жилища на местните обитатели – издълбани в скалните образувания от мека туфа, те приличат на пещери, но с цяла система от вентилационни шахти, прозорци, врати. Тук около 5 век са основани първите християнски скални манастири. Тук Апостол Павел води първите християни, това е родното място на Св. Георги и Св. Василий Велики. В древността Кападокия е била значима държава, населена от много народи.

Разглеждане на туристически обекти, разположени в триъгълника – Невшехир, Аванос и Ургюп: откритият музей Гьореме - най известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи; скалната крепост Ючхисар; Долината на гълъбите / някога там са живеели гълъби в скалите, обучавани да разнасят писма – основен начин на комуникация в древността/. Разходка в една от най-красивите долини в региона - Зелве със запазен манастирски комплекс и множество църкви, изсечени направо в скалите. Долината Зелве е разположена в района Пашабаа, нарича се още Долината на Приказните комини. Известна е и като Долината на монасите заради килиите, открити във варовиковите кули. Необикновената форма на каменните образувания прави долината странна и изключително интересна.

Романтична разходка из градчето Аванос, древната Ванеса, живописно разположено на двата бряга на най-дългата река в Турция Казъл ърмак / Червената река / -посещение на центрове за производство на килими, грънци и оникс и винарска изба с дегустация на прочутите кападокийски вина.

Вечеря.Посещение на фолклорно представлене в подземен ресторант. Нощувка в Кападокия.


4 ден: Кападокия – Коня (ок. 250 км) - Бурса

Отпътуване за Коня - града на Танцуващите дервиши с посещение на ритуала Сема. Суфите или дервишите – наричат ги „Мистиците на Исляма”. Всеки порядъчен мюсюлманин очаква да види Бог след смъртта, но Суфите са нетърпеливи. Те искат Бог сега – момент след момент, ден след ден, в този живот. И са готови да преминат през дисциплините, които правят това възможно. Суфизмът е път на любовта, път на посветеността и път на знанието. Суфи философът Ал-Газзали казва: „ Истинското себепознание се състои в познаването на следните неща:

Какво си ти в себе си и откъде си се появил?
Къде отиваш и с каква цел се мотаеш наоколо?
В какво се състоят истинското ти щастие и нещастие?”...
Из „Стани огледало”

Безспорно най-известен дервиш е Мевляна Джелаледин Руми - един от най-тачените суфи–мистици и най-четените суфи–поети в света. Орденът на Мевляна изповядва една от най-либералните форми на исляма, базирана на неоплатонизма, а идеите му са повлияли на най-големите интелектуалци: от Шекспир до Андерсен. 2008-а година бе обявена под егидата на ЮНЕСКО за посветена на паметта и мъдростта му, съдържаща послание за мир и толерантност в света.
Настаняване в хотела в Коня.
Програмата ни в Коня включва: посещение мавзолея на Мевляна и посещение на автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” в Центъра на дервишите-мевлевии в Коня (продължителност на ритуала ок. 1,30 ч)
Вечеря. Нощувка.


5 ден:

Закуска. Напускаме града на дервишите и продължаваме към Бурса. По пътя ще посетим гроба на Настрадин Ходжа - воалът около този легендарен герой е толкова обширен, колкото и териториите, на които се говори за него. Той е популярен не само в Мала Азия, но и във всички съседни области, включително и на Балканите. По-натътък ще спрем във фабрика за порцеланови изделия. Разходка из Бурса – първата столица на Османската империя, градът с множество термални извори, разположен на пътя на коприната, в подножието на планината Улудаг, където се намира най-известният зимен спортен център в Турция. Посещение на „Улу джамия”- най-голямата в Турция. Освен на преселниците и на чинарите, Бурса е и град на милиардерите – тук е роден най-богатият човек в Турция, Вейби Коч, който в списъка на световните богаташи е на 45 място.


6 ден:

Закуска. Свободно време за сутрешно кафе при една от забележителностите на Бурса - Стария чинар Инкая. Разглеждане на етнографския комплекс и панорамната площадка, където се намират гробниците на първите османски владетели Осман и Орхан Бей.

Отпътуване за България. Спирка в Истанбул и посещение на най- високия МОЛ в Истанбул „Сапфир“, откъдето се открива невероятна 360 градусова гледка към града от панорамната тераса. а с 4D киното ще разгледате виртуално Истанбул и ще влезете с хеликоптер в дворците.

Пристигане в Бургас вечерта.Цена: 465 лв.
Цена на дете до 12 г.с двама възрастни: 325 лв.


Цената включва:
 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • Безплатни топли напитки в автобуса;
 • Фериботни, пътни и гранични такси;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* или 4* в Анкара;
 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотели 3* или 4* в Кападокия;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* или 4* в Коня;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотели 3* и 4* в Бурса;
 • Туристическа програма в Анкара, Кападокия, Коня и Бурса;
 • Представление на танцуващите дервиши;
 • Екскурзоводско обслужване с местен екскурзовод по целия маршрут;
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.
 • Водач от туристическата агенция


Цената не включва:
 • Входни такси за изброените по програмата обекти около – 75 турски лири;
 • Фолклорно представление в подзимен ресторант – 20 евро;
 • Летене с балон над Кападокия – 120 евро;
 • Доплащане за единична стая – 120 лв.;
 • Посещение на МОЛ „Сапфир” – 28 TRL за възрастен/ 23 TRL за дете;


Доплащане за тръгване от:
 • Варна - 25 лв.; Шумен – 35 лв.; Обзор – 20 лв.; Влас, Несебър и Слънчев бряг – 10 лв.; Поморие и Сарафово – 5 лв. /При минимум 4 човека/


Други условия:
 • Възможно е разместване в графика на провеждане на доп. мероприятия с цел спазване работното време на обектите или комбиниране с други български групи за достигане на необходимия минимум от 20 туриста.

Допълнителна информация:
 • Децата до 12г. ползват 10 лв отстъпка от цената на възрастен за екскурзиите!!!
 • Необходими документи – валиден международен паспорт мин. 6 месеца преди последния ден престой на територията на Р.Турция; - за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен международен паспорт и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
 • Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва до 10 дни преди датата на отпътуване.
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 40 пълноплащащи туриста;
 • Турция: - няма визови и санитарни изисквания; забранено е пушенето на обществени места;


Допълнителна информация
 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 112 - 9493


 
Полезни връзки