Екскурзии от Варна

АВТОБУСНА ЕКСКУРЗИЯ ДО КАПАДОКИЯ 2019 ОТ ВАРНА И БУРГАС
Маршрут:
AНКАРА – СОЛЕНОТО ЕЗЕРО – ЮРГЮП – КАПАДОКИЯ – АВАНОС – КОНЯ – ЕСКИШЕХИР – ИСТАНБУЛ – ЛОЗЕНГРАД

Продължителност: 7 дни / 5 нощувкиЦена от: 476 лв.

 

Програма
КАПАДОКИЯ 2019 ПРОГРАМА С ТРЪГВАНЕ ОТ ВАРНА И БУРГАС

 • ЕКСКУРЗИЯ ДО AНКАРА – СОЛЕНОТО ЕЗЕРО – ЮРГЮП – КАПАДОКИЯ – АВАНОС – КОНЯ – ЕСКИШЕХИР – ИСТАНБУЛ – ЛОЗЕНГРАД

Кападокия – приказката, която трябва да се изживее…

Страна на причудливи земни форми, скални манастири и подземни градове!

Кападокия е историческа област в сърцето на Мала Азия, която привлича туристи от всички континенти с един от най-необикновените пейзажи на света. Пред погледа се откриват изненадващи, нереални гледки, които не могат да се видят никъде на друго място. Изумителни скални силуети се извисяват от земята като гигантски сталакмити, в които човешката ръка е издълбала едни от най-старите християнски църкви и манастири. Кападокия, е разположена в сърцето на Анадола, между Понтийските и Тавърските планини, между Соленото езеро и река Ефрат. В тази земя, извадена отсънищата и фантастичните приказки, вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите. „Земя на светци” - родно място на Свети Георги, тя е едно от големите хранилища на средновековното православие и ранно-християнска култура. С причудливите си скални пирамиди и гъби, с подземните си градове и скалните църкви днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО.


ПРОГРАМА:

Ден 1 /18.10./:

Отпътуване от Варна /19:45ч./ и от Бургас /22:00ч./ по маршрут ГКПП М.Търново – Истанбул – Анкара. Нощен преход.


Ден 2 /19.10./:

Пристигане в столицата на Турция – Анкара. Пешеходна обиколка – Цитаделата, символа на Анкара – най-старата част на града, Музея на анадолските цивилизации – експозициите представят артефакти от времето на палеолита и неолита. Посещение на мавзолея на Ататюрк, където е погребан „Бащата на Турската република”. Свободно време. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.


Ден 3/20.10./:

Закуска. Отпътуване за Юргюп, със спирка по пътя за снимки на „Туз Гьолу” /Соленото езеро/. Юргюп е разположен сред невероятен пейзаж от „вълшебни комини“ и скали с невероятни причудливи форми, ваяни хиляди години от природните сили. Известен е с хубавото вино, ръчно изработените килими и с хотели и заведения поместени в скалите. Сред най-забележителните явления на региона са останките на подземни селища, някои от тях достатъчно големи, за могат да се настанят в тях до тридесет хиляди души. Общо четиридесет такива населени места, от села до големи градове, са били открити, но само няколко са отворени за посещение. Най-известните са Деринкую и Каймаклъ /посещение на един от двата града/, които изобретателните обитатели са създали във вулканичен туф, напълно незабележими на 70-80 м под земята – мрежи от улици и тунели, водещи до подземни площади с различни функции, зърнохранилища, конюшни, църкви, кладенци, оръжейни, жилищни помещения, трапезария с изсечена в скалите маса, помещения за кухни и др. Счита се, че подземните градове датират от времената на хетите /1900- 1200 пр.н.е./ и са били използвани като убежища по време на нападения. Настаняване в хотел. Вечеря. По желание посещение на традиционно заведение, с неограничена консумация на напитки, плодове, ядки и танци от различни региони на Турция. Нощувка.


Ден 4 /21.10./:

Рано сутринта, при изгрев слънце, възможност за най – ентусиазираните приключенци да се насладят на възхитителната панорама от полет с балон – една от най- впечатляващите атракции. /Балонът се издига на височина около 800 м, продължителност около 1 час, всички участници получават сертификати; полетите се осъществява се при възможност и при подходящи метеорологични условия/. Връщане в хотела.

Закуска. Еднодневна обиколка из мистичните тайни на Кападокия с местен екскурзовод /допълнително заплащане/ – Крепостта Учхисар, разположена на най – високото възвишение и най-голямото скално образувание, от където се открива удивителна гледка към цялата местност. В скалата се виждат издълбани църкви, както и жилища, много от които днес са дом на гълъби. Посещение на Гьореме – музей под открито небе с богатство от скални църкви, най–старата от които е от 4 век: Църквата с ябълката, Църквата Св. Барбара с мотиви от Иконоборския период, Църквата на Сандала с отпечатъка от стъпалото на Иисус. Гьореме е поклоническо място с уникални пещерни селища, изсечени в скалите домове и цели дворци, под защитата на ЮНЕСКО, както и светини на православието: школата на свети апостол Павел, стенни образи на светци, Библейски сюжети в древни фрески и др. Кратък престой при Долината на камилите. Програмата продължава с Пашабаа и Зелве– природни феномени и музеи на открито – “приказни” скални комини, издигащи се на височина 30 – 40 метра, изсечени в скалите църкви и монашески килии, жилища и дори една джамия, което доказва мирното разбирателство на представителите на различни религии, живели там. Посещение на грънчарско ателие в Аванос – „меката на грънчарството“, където ще наблюдаваме процеса на ръчна изработка и декорация по запазена технология от древността. Посещение на ритуала на дервишите – „Сема”. Вечеря. Нощувка.


Ден 5 /22.10./:

Закуска. Отпътуване за гр. Коня и посещение на музея на ислямския философ Мевляна Джелалeдин Руми от ХІІІ век. Създател на учението и Ордена на въртящите се дервиши – търсещи любов, толерантност и познание, чрез практиката на въртене – изпадайки в подобно на транс състояние. Отпътуване за Ескишехир – градът на турския всепризнат и обичан хитрец Настрадин Ходжа. Името означава „Стар град“ и действително има добре съхранена стара част, която впечатлява с автентична атмосфера и интересна архитектура на изключително добре съхранени пъстроцветни стари къщи, кафенета предлагащи ароматно кафе и сладки изкушения. Ескишехир същевременно е и град със съвременен облик, град на университети и паркове, изключиелно цветен, красив и подреден. Едно от най-разкошните бижута на града са мостовете на река Порсук, които вечер се превръщат в цветна феерия. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.


Ден 6/23.10./:

Закуска. Отпътуване за Истанбул. Спирка в азиатската част за посещение на EMAAR MALL, в който се намира аквариум с подводна зоологическа градина и 7 различни тематични сектора с над 20 000 морски обитатели и земноводни от 200 вида, включващи подводният стъклен тунел, галерията с риби, скали и водопади, Царството на крокодилите, островът на пингвините, Горската секция включва – змии, паяци, игуани, хамелеони, диви пирани, гигантски водни плъхове и много други интригуващи жители на горите и още много други изненади. Следобед пешеходна разходка из античния и средновековен исторически център на Истанбул – площад Султанахмет, където са разположени Хиподрума, Египетския обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин, Света София и др. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

По желание: „Блясъкът на Босфора“ – нощен круиз по Босфора с включена вечеря, шоу програма, ориенталски танци, дискотека. Примерно меню – салата асорти, топли предястия, зелена салата, основно ястие,сезонни плодове или турски сладкиш за десерт. Неограничена консумация на безалкохолни и алкохолни напитки местно производство.


Ден 7 /24.10./:

Закуска. Пешеходна разходка в квартал Бейоглу, булевард Истиклял, Музеят „Мадам Тюсо”, площад Таксим до моста Галата и Египетския пазар. Булевард Истиклял /Независимост/ – една от най-известните улици в Истанбул е пешеходна, с много магазини, заведения и красиви сгради в различни архитектурни стилове – барок, неокласицизъм, ренесанс и т.н. На тази пищна търговска улица се намират и консулствата на много европейски страни. Единственото превозно средство, което минава по нея, е трамваят на Носталгията – ретро трамвай, който се движи по една линия и прави обиколка и на площада. Булевард Истиклял завършва на площад Таксим – сърцето на съвременен Истанбул.Посещение на Музей „Мадам Тюсо“. Свободно време из колоритния Египетския пазар – пазарът на подправките. Отпътуване за България. Кратка спирка за пазаруване в Лозенград. Пристигане вечерта в Бургас и Варна.Цена: от 476 лв. - няма места!


Цената включва:
 • транспорт с комфортен туристически автобус, с отпътуване от Варна и Бургас;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3/4* в Анкара, при настаняване в двойни и тройни стаи;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3/4* в Ескишехир, при настаняване в двойни и тройни стаи;
 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3/4* в Юргюп /или район/, при настаняване в двойни и тройни стаи;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Истанбул, при настаняване в двойни и тройни стаи;
 • посещение на гр. Коня, Ескишехир, Анкара, Истанбул;
 • посещение на EMAAR MALL;
 • фотопауза при Соленото езеро;
 • пътни и туристически такси;
 • медицинска застраховка за лица до 69 год.
 • представител на Агенцията по време на пътуването.


Цената не включва:
 • Еднодневна обиколка на забележителностите на Кападокия – 15 евро /включва транспорт и екскурзоводско обслужване, входните такси се заплащат отделно/;
 • Турска вечер с неограничена консумация на напитки, танци от различни региони на Турция – 25 евро;
 • Ритуала на въртящите се дервиши „Сема“ – 22 евро;
 • Нощен круиз по Босфора с включена вечеря, шоу програма, ориенталски танци, дискотека и неограничена консумация на напитки – 40 евро;
 • Пешеходна разходка в квартал Бейоглу, булевард Истиклял, площад Таксим и посещение на Музеят „Мадам Тюсо” – 15 евро
 • Полет с балон – 160 евро /заявява се при записване и се заплаща 50% от стойността/;
 • Входни такси на туристическите обекти и лични разходи;
 • Медицинска застраховка за лица над 69 год. – 14 лв.;
 • Настаняване в единична стая – 95 лв.


Информация:
 • Обявената цена е на човек настанен в двойна /тройна стая и е валидна при група от минимум 40 човека.
 • Всички допълнителни екскурзии и мероприятия, които не са включени в пакетната цена се реализират при мин. 20 туристи.
 • Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.
 • Желание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност т.е ако има подходящ човек. Туроператора не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна.
 • Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване.
 • Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.
 • Ориентировъчни входни такси: Крепостта Учхисар – 10 TRL, Гьореме – 45 TRL, Подземен град – 35 TRL; Зелве – 15 TRL.


Необходими документи:
 • документ за самоличност: международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане!; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители (оригинал + копие).

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.


Кападокия,
което в превод от персийски значи „Земя на красивите коне", е историческа област в Мала Азия, между древните страни Понт, Армения, Киликия, Галатия и Фригия в поречието на река Кизил-Ирмак. Уникалността на района е формиран от изригването на връх Ерджиес и връх Хасан, преди 60 милиона години, когато се разпространява дебел слой пепел над района. С течение на времето той се втвърдява в мек порест камък, известен като туфи. Ерозията от дъжда и вятъра създава долина в меката скала, която оставя след себе високи участъци от интересни образувания, известни като "приказни комини". Чудноватите образувания са дооформени от човешката ръка, която е издълбала в тях домове и едни от най-старите християнски църкви и манастири, в които и до днес са запазени неповторими стенописи от VI-XII в. и съкровени образци на византийското изкуство.Допълнителна информация
 • Астеа Тур предлага на своите клиенти и сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по-малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.

 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 101 - 6969


 
Полезни връзки