ДРЕВНА ЕЛАДА! АТИНА - П-В ПЕЛОПОНЕС /НАФПЛИО, КОРИНТ, ЕПИДАВРОС, МИКЕНА/ - ДЕЛФИ - МЕТЕОРИТЕ

Маршрут: Варна – Шумен –Търговище - Велико Търново – Севлиево – София – Атина- п-в Пелопонес – Делфи - Метеорите

Дати: 26.04.2018, 09.10.2018,

6 дни / 4 нощувки

транспорт: Автобус

цена: 350 лв. 

ДРЕВНА ЕЛАДА

Атина - п-в Пелопонес / Нафплио , Коринт, Епидаврос, Микена / - Делфи - Метеорите
 • Отпътуване от: Варна, Шумен, Търговище, Велико Търново, Севлиево и София

Ще видите Гърция със заобикалящата я необикновена природа , ще опознаете "центъра на Вселената", ще се върнете назад във времето, в далечната антична Елада, когато митичната Пития предсказвала съдбата на света,а боговете живеели сред хората .


ПРОГРАМА:

1 ден: Варна - Шумен - Велико Търново - София
 • Отпътуване от Варна около 18.00 ч ул. Антим I
 • От Шумен около 19:00 ч. от паркинга на Била /* при бройка по малка от 12 човека от 5 –ти км/
 • От Велико Търново около 21:00ч. От Автогара Юг


2 ден: София- Атина
От София около 00.30 ч. сутринта от площад “ Александър Невски “ по маршрут София - Кулата - Солун - Атина /800 км/ Пристигане в Атина около обяд.

Около 14:00ч. Панорамна обиколка на Атина с местен екскурзовод (около 4 ч.): Арката на Адриан – триумфалната арка, построена през 131 г. пр. Хр. и наречена на римския император Адриан; Храмът на Зевс, който с размерите си е превъзхождал Партенона на Акропола; старият Олимпийски стадион, изграден през 1895 г. на същото място, където се е намирал античният стадион от 4 в. пр. Хр. и е използван за първите съвременни Oлимпийски игри; Парламентът - някогашният дворец на първия гръцки крал Ото; площа "Синтагма".Разглеждане на Акропола / входната такса се заплаща отделно/Акрополът е разположен на скалист хребет, издигащ се на 150 м над морското равнище и простиращ се на площ от 30 000 кв.м. Тук се намират едни от най - известните шедьоври на античната гръцка архитектура - Партенона, Ерехтиона и Храмът на богинята Нике. Свободно време в Атина. Възможност за посещение на новия Музей на Акропола. Настаняване в хотела. Нощувка.


3 ден – Атина – Коринтски Канал – Епидаврос- Микена- Нафплио

Закуска.Свободно време или * По желание Около 09:00ч. Отпътуване за полуостров Пелопонес с попътна спирка и фотопауза на Коринтския канал, свързващ Егейско с Йонийско море.Продължаваме към полуостров Пелопонес и районът на Епидаврос. Епидавър е независим от Аргос град. Днес Епидавър представлява музей под открито небе включен в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Предполага се, че тук е родното място на сина на Аполон — Асклепий, лечителя. Епидавър е известен и със светилището си, разположено на около 8 километра от града и със своя театър. Култът към Асклепий датира от 6 век пр.н.е. Светилището му се нарича Асклепион и е било използвано за лечебница. Театърът в Епидавър също е интересна забележителност – датира от IV в. пр.Хр. Интересно за театъра е акустиката му, постига се почти перфектен звук (без усилватели), което се дължи на варовиковите седалки, с които е формиран самия театър. Нафплио - Първата столица на свободна Гърция – Нафплио, за периода от 1829 до 1834 г. Приказният Нафплио се намира в Арголическия залив. Първото впечатление от Нафплио е зеленината, а първата дума, с която видяното може да се опише – елегантност. Забележителните места за посещение се намират в непосредствена близост до града. Там са останките от древна Микена, крепостите Акронапфилия и Паламиди, замъкът Торун и микенската цитадела Тиринт ,която е паметник на световното наследство на ЮНЕСКО.Микена - Микена била един от най-важните центрове в древността, а Микенското царство на практика е първата гръцка цивилизация, Акрополът или „високият град“ на Микена е създаден в ранния 15 век пр.н.е., а около 1350 пр.н.е. той и околните стени биват възстановени в „циклопски стил“. Легендата разказва, че строежите са дело на циклопи, поради големите размери на каменните блокове, от който са изградени. Двата най-големи града на микейското царство - Микена и Тиринт, са възпети и обезсмъртени в епичните поеми на Омир - Илиада и Одисея, а самата Микена е описана като царството на Агамемнон, град който 400 години е доминирал в гръцката история. Микена е открита от археолога Хайнрих Шлиман през 1866 г. Микена е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Тук се намира известната „ Лъвска врата”, с два лъва, символи на богинята – защитничка на града.
Надвечер връщане в хотела. Вечерта * По желание Вечеря в традиционна таверна с програма в сърцето на Атина – Плаката.Нощувка.


4 ден – Атина и Круиз 3 гръцки острова / Хидра – Порос – Егина /

Закуска.Свободно време в Атина или * По желание около 07:00ч. круиз 3 Гръцки острова с обяд на шведска маса.
Тръгвайки от пристанището на Атина ще се насочим първо към остров Хидра – островът на артистите.За първи път Хидра е открит през 60 те години на миналия век от група артисти сре които Миг Джагър, Ленард Коен и Кийт Ричардс.Едно от интересните неща на острова е , че тук е забранено строителството,забранени са всякакви моторни превозни средства и е доста разпространено предвижването с магарета . Гърция е известна със своите острови – Санторини, Миконос, Родос, Крит, Закинтос – все места, за които всички сме чели, гледали сме снимки и сме слушали истории. Всички те обаче са донякъде комерсиализирани – със стотици хиляди туристи, летища, автомобили и всички „нововъведения“ на цивилизацията. Остров Хидра е автентичната Гърция, каквато почти никъде другаде не можеш да видиш.Продължаваме към остров Порос. Порос е малък остров на около 48 км южно от Пирея, разделен от полуостров Пелопонес посредством 200-метров морски канал .Порос се състои от две отделни малки островчета: малкото вулканично Сфаирия, заемащо южната част, където е разположен и главния град на острова, и Калаврия – в северната част, по-големият по площ. Двете островчета са свързани помежду си с мост. Порос е острова на бога на морето Посейдон, който е и негов покровител. Малкото градче на остров Порос е построено амфитеатрално по склоновете на хълма. Най-голямата му забележителност е часовниковата кула, построена през 1927 година. Има още и археологически музей.Остров Егина – един остров ,хиляди преживявания. Въпреки че е малък, Егина – най-близкият до Атина остров (намира се около 30 км от гръцката столица), разполага с изобилие от природни, исторически и архитектурни забележителности. Според легендите островът е кръстен на красива нимфа, дъщеря на речния бог Азопос, в която се влюбил всемогъщият Зевс. Той я отвлякъл и я завел именно на този остров. В продължение на почти три години, от началото на 1827 г. до октомври 1829 г., град Егина е столица на новосформираната гръцка държава. Най-известната забележителност в Егина е Храмът на Ефея, който се счита за най-старият оцелял от всички древногръцки храмове. Той, Партенонът в Атина и Храмът на Посейдон в Сунион образуват т. нар. „свещен триъгълник на Древността“.
Вечерта връщане в хотела.Нощувка


5 ден – Атина – Делфи – Метеорите /Калабака /

Закуска.Около 08:30ч. отпътуване за Делфи- най-прочутият оракул на античността. Древните гърци смятали Делфи за център на света, "пъпът на Земята".Според митовете, за да намери центъра на Вселената бащата на олимпийските богове - Зевс, използвал хитроумен метод: от двата противоположни края на света пуснал орли, които се срещнали именно над Делфи. Така мястото било обявено за център на всемираПовече от 1000 години Делфи е бил седалището на най-важния оракул в Древна Гърция, през чиято уста говорел самият Аполон. На седмия ден всеки месец една мъдра жрица-пития изпадала в транс и произнасяла своите загадъчни пророчества пред жреците, които повторно ги произнасяли като енигматични загадки, които могат да бъдат тълкувани по много начини. Все още мистерията отеква в Делфи. Разглеждане на Светилището и Храма на Аполон, Съкровищницата на Атиняни, и посещение на Музея в Делфи, съхраняващ шедьоври на древногръцката скулптура.Градът е една от многобройните перли на Гърция. Археологическият комплекс е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.Възможност за обяд .Свободно време.Следобяд отпътуване за Калабака и магичната местност на скалните манастири Метеорите.Вечерта настаняване в хотела.Нощувка .


6 ти ден -Метеорите – България

Закуска.Около 09:00ч.напускане на хотела и посещение на Метеорите. От някога двадесет и четирите манастира в Метеора днес действащи са само шест .Метеорите са една от най-голямите групи манастири след Атон. Датират от 11в., когато се заселват първите отшелници там. Обявени са от ЮНЕСКО като уникален феномен на културното наследство. В манастирите се съхраняват уникални фрески, икони и стринни реликви. Манастирите, построени на върховете на тези скали, са прекрасни образци на византийското изкуство. Ще разгледаме няколко от шестте функциониращи манастири./ Входните такси за манастирите не са включени в пакетната цена – 3 евро на манастир /
Разглеждане на манастирите.Свободно време.Отпътуване за България.Пристигане в София късно вечерта. В останалите градове рано сутринта на следващия.


Дати: 26.04 – 01.05.2018 г. / 09.10 – 14.10.2018 г.

Отпътуване от : На човек в двойна стая /Тройна стая Доплащане за единична стая дете 00 – 11.99 г с двама възрастни
Варна /Шумен 375 лв 135 лв 345лв
Търговище/Велико Търново/Севлиево 360 лв 135 лв 330 лв
София 350 лв 135 лв 320 лв


Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:
 • транспорт с лицензиран автобус за международни превози
 • 3 нощувки със закуски в хотел Иниохос 3* в Атина / или подобен /
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Калабака
 • медицинска застраховка за лица до 65 год.
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут и престоя
 • Панорамна обиколка на Атина с местен екскурзовод на български език
 • Посещение на Акропола/ без включена входна такса /
 • Посещение и екскурзионна програма в Делфи
 • Посещение на скалните манастири Метеор


Цената не включва:
 • входни такси за скалните манастири (около 3 EUR за всеки манастир);
 • Входни такси за Акропола (20 EUR), новия Музей на Акропола (5 EUR), Археологическия музей (10 EUR), Византийския музей (8 EUR) и музея "Бенаки" (6 EUR) в Атина ;храма на Зевс – (6 EUR)
 • доплащане за медицинска застраховка с лимит 5000 евро за лица от 65г. до 80 год. – 8.00 лв
 • Традиционна гръцка вечеря с програма в Плаката в Атина примерно меню / фолклорна програма, плато салати, плато предястия, основно ястие с гарнитура, десерт, половин бутилка вино, вода /– 28 евро
 • Круиз до 3 гръцки острова с обяд на шведска маса и Гръцка програма по време на пътуването - 42.5 евро / за деца от 04 – 10 год. – 28 евро / с екскурзовод на български език / - Цената е ориентировъчна и ще се потвърди до 15 дни преди датата на отпътуване!!!!
 • Екскурзия до Епидаврос , Нафплио и Микена с екскурзоводско обслужване на български език – 20 евро
 • Входни такси за Епидаврос (12 EUR) и Микена (12 EUR)
 • Входни такси за Музея в Делфи и археологическия обект (общо 12 EUR)
 • Нафплио археологически мусей – ( 6 EUR)
  • За деца и ученици под 18год. всички обекти са безплатни.


Забележка:
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
 • Всички допълнителни мероприятия се осъществяват при мин. 20 записани туриста.


Необходими документи:
 • лична карта / задграничен паспорт със шест месечна валидност от датата на отпътуване: няма санитарни и медицински изисквания за страните по маршрута. за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.


Начин на плащане:
 • 30% при сключване на договор за организирано пътуване.


Mинимален брой участници: 35

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване

 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА№ 156 - 7811