ГОРЖ ДЮ ТАРН

ГОРЖ ДЮ ТАРН
Река Тарн е дълга 375 км и тече от Монт Лозер о Моасак, където, в южния край на Масиф Сантрал, се влива в Гарона. Стръмно дефиле, издълбано във варовиковите скали на Гранд Кос, е едно от най-красивите във Франция. Отвестни карстови образувания.

При красиво селце Льо Розие в река Тарн се влива друга река, Жонт, и тук започва може би най - привлекателният участък от дефилето - 60-километровото разстояние, което свършва при Флорак. Следвайки пътя оттук до най-стръмната канара при Поан Сюблим и ще видите някои от най-красивите и впечатляващи гледки. Импозантният замък Шато дьо Каз от 15. век се намира край Сирк дю Пунядор - обширен природен амфитеатър, който през летните месеци се превръща в място за прословутите спектакли "Звук и светлина". От близкото селище Ла Мален можете да направите разходка по течението на реката с лодка с остъклено дъно.

Може би най-добрият начин да видите дефилето обаче е, като се разходите по пътеката покрай реката или ако наемете лодка и гребете по течението. От тази гледна точка стените на каньона сякаш се издигат до безкрайност, а непрестанно променящата се светлина изпъстря скалите. Това е добво място и за наблюбение на птиците - тук гнездят бухали и соколи скитници, а можете да видите дори отгомни златни орли, които кръжат високо, дебнейки за плячка.