Брюж (Брюге)
е един от най-красивите средновековни градове в Европа. Често наричан "Северната Венеция", той е крастосан от канали, основния кръ от които обгражда историческия му център. Това е чудесен град с павирани улици и прекрасни къщи с островърхи покриви, които се отразяват във водата.

През 11. век Брюж е важно средище на търговията с вълнената индустрия, а от края на 13. век става основно звено в средиземноморската търговия. Скоро се превръща и в голям финансов център, а през 1309г. в него се открива и борса, с което става и най-големия паричен пазар в целия регион. От 16. век обаче Брюж е откъснат от Холандия и тъй като търговията замира, градът запада до изостанало провинциално селище.

Днес тук са запазени множество паметници на изящното изкуство и архитектурата. Църквата "Света Богородица" ( Онзе Лийве Вроувекерк) се слави с най-високия тухлен връх в Европа и притежава скулптура на Мадоната от Микеланджело. Базиликата "Свещената кръв" (Хейлиг Блоед Базилик) е друга известна църква, където е изложена стъкленица, за която се твърди, че съдържа част от Христовата кръв. В Гроенинге Музеум се съхранява платна от различни периоди, включително творби на Мемлинг и Ян Ван Ейк.

След като сте видели забележителностите, седнете на красиво сполойно място и опитайте някой от 350-те вида бира.


Полезни връзки