Арл
е разположен на бреговете на река Рона, на север от Камарг и Средиземно море. Неговите средновековни постройки, римската арена и съкровищата, открити в други страни, привличат векове наред туристите.
През първото столетие пв.Хр. Юлий Цезар завладява Марсилия и обявява Арл за римска колония. Тя бързо се превръща в богат търговски център и един от главните градове в региона. Арл продължава да се възползва от местоположението си на реката, която е известен търговски път във Франция. След разпадането на империята обаче градът постепенно губи своето значение, коетоо вероятно е една от причините паметниците му да останат толкова запазени.

Старият театър побира 20 000 зрители и днес се използва за концертни изяви. Тук е открита и съхранявана в Лувъра Венера от Арл. Но истински величествено изглежда римската арена ( Ле - з - Арен) , която може да побере около 12 000 души и датира от края на първото столетие. През 8. век тя се превръща в крепост, но кулите й са едубственото нещо, останало от този период. Днес арената се използва за борби с бикове и надбягвания, които се провеждат през лятото.

Романската църква "Сен Трофим" е прекрасен образец на скулттурата от 12. век. Страшният съд от дриза около входната врата е реставриран с международно участие, а по стените са окачени красиви гоблени. Не пропускайте да разгледате и галериите - всяка разбована колона в тях е истинско бижу.


Полезни връзки