Авиньон
се издига край един от завоите на река Рона, на около 95 км северозападно от Марсилия. Макар неговите великолепни средновековни паметници и мост да са възпети в известната детска песничка, той е по-скоро процъфтяващ, динамичен град, отколкото музеен експонат.

Известен като "градът на папите", Авинцон е бил някога един от големите средища на папството. През 1309 г. френстият папа Климент V бяга тук от политическия смут в Рим. През 1335 г. третият авиньонски папа, Бенедигт XІІ, започва да строи големия и укрепен Пале де Пап, завършен от неговия наследник Клемент VІ няколко десетилетия по-късно. Дворецът е разделен на две от Големия двор, от едната страна на който постройката се отличава със строга архитектура, докато от другата е запазила явни следи за разточителния начин на живот на Климент VІ. Папслоят двор е осквернен по време на Френската революция, а богатствата му са оплячкосани, но размерът на неговите помещения, фреските и красивите настилки свидетелстват колко луксозен е бил животът тук.
В близост до дворецът се издига катедралата "Нотр-Дам-де-Дом" - постройката в романски стил, която е частично реконструирана през 15. век. Недалеч е Пти Пале - жилище на папата и неговия антураж преди построяването на големия дворец. Сега там е подредена интересна колекция от ранно ренесансово италианско изкуство, в това число Богородица с Младенеца на Ботичели.

От ниските градски укрепления можете да стигнете до руините на Пон Сен - Бенезе. Той е построен в началото на 14. век, но през 18. век се срутва и по-голямата му част е отнесена от реката. На това, което е оцеляло обаче, днес можете да се разходите, поприказвате, потанцувате и попеете.


Полезни връзки